Сам собі кар’єрний терапевт: шлях до кар’єрного успіху без сторонньої допомоги

31 травня 2023

Колись я мріяла про першу роботу. Будь-яку. А життя привело мене в ІТ.

Через біль фейлів на інтерв'ю, дуже низьку першу зарплатню, бо не знала собі ціну, та помилки під час проходження випробовувального терміну. Пообіцяла собі, що буду наймати інакше.

Життя надало мені цю можливість. Я стала рекрутером, потім hiring manager — побачила страхи та невпевненість кандидатів, жахливі резюме, скрізь які тільки чуйка казала: «Поспілкуйся, це може бути саме він/вона». 

Пообіцяла собі: зроблю що можу, аби допомогти впевнено та без стресу будувати кар'єру з одного боку, впевнено та без стресу наймати з іншого. Запустила кар'єрну терапію, курс та рекрутинговий напрям спочатку у своєму навчальному центрі, а потім у власній компанії ІТ-послуг.

Мене звати Марина Мельник, я — CBDO TS Imagine, CEO SkillsUp та WEEM.PRO, бізнес-консультант, кар’єрний терапевт. Понад 16 років працюю в ІТ та допомагаю спеціалістам у професійному зростанні: підготуватися до інтерв’ю, створити ефективне резюме, визначити план розвитку, усвідомити самоцінність тощо. Саме це й роблять кар’єрні терапевти.

До мене приходили з різними запитами — від бажання змінити напрям роботи до повного нерозуміння куди зростати з позиції Senior. У серії статтей ділюся власним досвідом і розповім, як дійти до успішної кар’єри самостійно, як шукати, наймати, звільняти, щоб не було боляче.

Станьте собі кар’єрним терапевтом. Із чого почати?

Перше — визначте мету, якої хочете досягнути в найближчому майбутньому. Це може бути:

  • вибір нового напряму та вхід у нього;
  • зростання кар’єрною драбиною;
  • підвищення зарплати на поточній позиції;
  • знайти нову, кращу роботу.

Однак вибрати ціль — не завжди легке завдання. Тактика, яка допоможе зрозуміти, чого ви хочете: уявіть свій ідеальний день.

Який він? Що ви робите? Хто вас оточує? Де ви знаходитеся? Який ваш графік?

Чи потрібно змінити професію, аби потрапити в цей ідеальний день? Чи вистачає вам нинішньої зарплати?

Можливо, ви мрієте про віддалену роботу з теплого ліжка чи навпаки — щоранку їздити в крутий офіс із сучасним обладнанням. Або взагалі хочете поєднувати обидва формати, виграючи час посеред дня для зустрічі з близькими чи власних справ.

Розпишіть свій ідеальний день та співставте його з тим, що маєте зараз. Подивіться, де саме є проґалини, як їх заповнити, аби наблизитися до життя мрії та що зробити першочергово.

Коли мета визначена, можна переходити до її покрокової реалізації. Нижче розглянемо 4 найбільш розповсюджені запити та виявимо, як допомогти собі в кожному з них.

«Хочу ввійти в новий напрям»

Успішно обрати сферу, у якій хочеться розвиватися і заробляти, нелегко. Однак варто пам’ятати: ви маєте право на помилку — і на дві, і на три, і навіть на чотири. Ви маєте право помилятися доти, доки не знайдете себе.

Тож перша й найголовніша порада — не бійтеся. Не бійтеся робити те, що хочеться. Не бійтеся засудження оточуючих. Не бійтеся «смакувати» різні професії.

А для того, аби знайти свій напрям швидше, рекомендую виконати ці 2 вправи:

   1. Відокремте своє від чужого.

Припустимо, ви хочете увійти в ІТ. Тривалий час думаєте про це, бо такий напрям дуже перспективний. А ще там багато платять.

І тут треба зупинитися. Поставте собі запитання: це точно ваше бажання? Не нав’язане батьками, друзьями, суспільством? Не тези про «успішний успіх» від оточуючих? Не розділення професій на «чоловіче» та «жіноче»?

Своє від чужого зазвичай відрізняється на рівні почуттів. Якщо це те, чим ви дійсно хочете займатися, відчуватиметься прилив сил і натхнення. Якщо ні — нудьга й невдоволення.

Бо якщо це чуже, а не ваше, така робота не буде в радість і кайф. А значить, що успіху тут теж не досягнути.

   2. Проведіть самоаналіз.

Подумайте, що дається вам найкраще та які сильні сторони маєте. Доречним стане досвід як на минулій чи поточній роботі, так і в повсякденному житті.

Подивіться на себе зі сторони як на цілісну особистість, не обмежуйтеся лише професійною сферою життя. Однак звертайте увагу й на те, чи подобається вам робити, що вмієте зараз.

Можливо, на роботі весь час працюєте з документами, й у вас це класно виходить. Ви уважні, допитливі, технічно підковані. Але вже конкретно задовбалися. Вам набрило працювати із цифрами та аналізуванням сухих даних. Так, робота з документами — ваша круто прокачена навичка. Однак якщо вона вже настільки приїлася, і від неї вже нудить — чи варта вона уваги?

Випишіть усі софт та хард скіли, якими чудово володієте та які ви б залюбки застосовували на роботі. Зробіть ресьорч, у яких професіях потрібні такі навички і створіть добірку підходящих напрямів.

Якщо поточних скілів не вистачає — визначте сфери, які сподобалися найбільше, та випишіть, чого не вистачає для входу в них. Оцініть, куди ввійти буде найлегше або виберіть напрям, який найбільше до душі. Починайте розвивати скіли, яких не вистачає, і сміливо вривайтеся у нову професію.

«Хочу кар’єрного зростання»

3 поради, які дадуть змогу отримати бажане:

   1. Визначте критерії для підвищення.

А якщо точніше — запитайте їх у вашого керівника чи керівниці. Однак не будьте нав’язливими. Вставляйте такі запитання влучно: наприклад, після вдалого завершення проєкту можна запросити зворотний зв’язок щодо вашої роботи та спитати про кроки, які треба зробити для підвищення.

Щопівроку дізнавайтеся, які навички вам треба прокачати та як показати, що ви розвиваєтеся і працюєте на благо компанії.

   2. Думайте наперед.

Важко передбачити, де працюватимете через 5 років. Почніть розвивати скіли, які можуть знадобитися не тільки на поточній, а й на суміжних позиціях.

   3. Просіть про підвищення.

Не поспішайте думати, що це надто очевидно, бо статистика каже зворотнє: 40 % працівників ніколи не розмовляє з керівництвом щодо кар’єрного зростання. Тож не забувайте регулярно висувати власну кандидатуру та проговорювати професійні прагнення.

 

«Хочу знайти кращу роботу»

Перед тим, як почати пошуки, встановіть причину таких змін: набридла професія, не влаштовують умови в компанії, маленька зарплата тощо. Це дасть змогу усвідомити, яку роботу шукати надалі.

Наступний крок — створення нового резюме або адаптація поточного. Пункти, які мають бути враховані:

  • зробіть структуру та гарне візуальне сприйняття;
  • зазначте тільки релевантний досвід роботи;
  • не пишіть зайвого — сімейний стан, хобі, наявність домашніх тварин тощо;
  • адаптуйте резюме під кожну вакансію;
  • не забудьте залишити контакти для зв’язку із вами — номер телефону, месенджери, пошту.

Після того, як резюме готове, займіться соцмережами. Приведіть до ладу свої публічні сторінки, особливо Linkedin — саме тут рекрутери часто шукають спеціалістів.

Фінальний крок — підготування до співбесіди. Подумайте, про що будете говорити і як презентуватимете себе. За 1–2 хвилини ви маєте розповісти про найголовніше:

  • бажана посада;
  • ваші навички;
  • успішні проєкти;
  • релевантний досвід;
  • мотивація працювати в компанії, на вакансію якої відгукнулися.

Більше про створення резюме і підготовку до співбесіди розповіла у статті для Happy Monday: https://happymonday.ua/23-porady-yak-zakohaty-v-sebe-robotodavtsya.

«Хочу більшу зарплату на поточній посаді»

Найчастіше спеціалісти бояться говорити про збільшення оплати через синдром самозванця — стан, коли вам здається, що ви не заслуговуєте на краще, недостатньо працюєте, щось не так робите тощо. Синдром самозванця зустрічається навіть у найкращих робітників, тож якщо внутрішній голос говорить вам, що ви не гідні вищої зарплати, проведіть реальний фактчекінґ.

Проаналізуйте, яку користь ви принесли компанії за останні кілька місяців, якими проєктами пишаєтеся тощо. Регулярно запитуйте зворотний зв’язок у керівництва й навіть колег — іноді погляд зі сторони скаже вам більше, аніж ви самі.

Уже після того, як синдром самозванця вас відпустив, переходьте до наступного кроку — підготування до перемовин.

Для того, аби розмова про підвищення зарплати мала більший шанс на успіх, попередньо зберіть таку інформацію:

  • ваші досягнення за останній рік;
  • що відрізняє вас від інших;
  • плани на компанію;
  • оплата для вашої посади на ринку праці;
  • зарплата, яку б ви хотіли отримувати.

Після цього сформуйте промову та потренуйтеся презентувати вою пропозицію перед дзеркалом. І вже потім назначайте зустріч із керівником.

Я знаю, що кожна та кожен із вас заслуговують на все найкраще. Тож не бійтеся йти до своєї мети. Дослуховуйтеся до вищезгаданих порад і вірте в себе! Бо я вже у вас вірю :)

 

 

Схожі теми